Wie zijn wij?

Al sinds mijn jeugd was er een gezonde passie voor automatische uurwerken. Ik was ongeveer een jaar of 10 toen ik een mooie opwindbare wekker van mijn grootmoeder kreeg. Ik raakte geïnteresseerd in de techniek die de wekker aandreef.
Mijn eerste automatische klok was een Breitling die ik kocht bij een boetiek in Scheveningen. Toen ik dat horloge enkele jaren later verkocht voor hetzelfde bedrag, kwam ik erachter dat kwalitatief hoogstaande uurwerken amper in waarde afnamen. Na verloop van tijd ontdekte ik de uurwerken van Rolex en verdiepte me in de mechaniek en strategie van deze firma dat niet eens het oudste horlogemerk is. In de loop der jaren kocht en verkocht ik vele uurwerken hobbymatig en dat riep om een professionelere aanpak, waardoor Toptijd is ontstaan. Een exclusief uurwerk aanschaffen is iets heel bijzonders. Daarom willen we dat je tijdens dit proces een toptijd beleeft en de kwaliteit krijgt van een Toptijd-stuk.

Stukje geschiedenis over uurwerken:
3500 jaar geleden maakte men gebruik van een zonnewijzer om de tijd redelijk nauwkeurig te volgen. Deze methodiek had nogal wat nadelen. Denk aan gevallen wanneer de zon niet schijnt, of als je binnen zit. Tussen die eerste zonnewijzer en de hedendaagse klok zitten heel wat ontwikkelingen. Men ging eerst aan de slag met zandlopers. En als gevolg van een grote verscheidenheid aan tests, vond men in de 10de eeuw eindelijk het mechanische uurwerk uit.
Destijds was de klok de meest ingewikkelde machine dat men kon maken.
Maar de tijd kon je niet precies waarnemen. Dus vond men de onrust uit, oftewel het uurwerk. De onrust bestaat uit allemaal kleine onderdeeltjes: een spiraalveertje, een wieltje en een stelschroef. We zitten rond het jaar 1500 als de eerste draagbare klok uitkomt. Dit maakte een nauwkeurige tijdsbepaling mogelijk. Deze techniek wordt nu nog steeds min of meer gebruikt in automatische uurwerken. Knappe uitvinding, maar bedenk dat geen enkel uurwerk exact gelijk loopt. Elk uurwerk heeft een minimale afwijking, maar dat is ook zo met de rotatie van de aarde. Om de zoveel tijd wordt ook de wereldklok op een aantal seconden bijgesteld. Dit noemen ze ook wel een schrikkelseconde.

Bij ons koop je een uurwerk dat altijd binnen de normen van de fabrikant loopt. Mocht u verdere vragen hebben, stel ze gerust, we helpen u graag.